Microbiological Study of Djir in Ouadaї and Batha States- Chad

Document Type : Original Article

Authors

1 Public Health and Prevention Ministry, Food Technology and Nitration Direction P.BOX: 440. N’Djamena- Chad

2 Department of Life and Earth sciences Higher Teachers' Training School of N’Djamena. P.BOX: 460. N’Djamena- Chad

Abstract

This study was conducted in the period from July 27 to October 2023, when 60 samples were collected, taking (30 samples from the cities of Abache and Oum-Hajar) in Chad.  It is 15 representative samples weighing 2.5-3 Kg. The samples were packed in sterile plastic bags and transferred to the bacteriological laboratory at the Center for Food Quality Control (CECOQDA) for analysis.  The selection of production areas is based on the abundance of lime flour at all times in those areas. This study included bacterial species (fecal E. coli, Salmonella, Staphylococcus, FAMT, Bacillus cereus, Lactic acid bacteria, and Coliformes).  The microbial load of total aerobic bacteria in the lime samples for the cities of Abache and Oum-Hajar ranged respectively (1.105 - 9.77.102 and 1.00.10 - 6.73.102), and the bacterial load of coliforms in the lime samples for the cities of Abache and Oum-Hajar ranged (1.10 - 7.77.104 and 1.10-00) While checking for salmonella, the result was negative.  As for the investigation of the microbial load of Staph. aureus bacteria in the cities of Abache and Oum-Hajar, respectively, it ranged between (1.102 - 8.00.10 and 1.102 - 5.31.104).  Statistical analysis showed a very strong relationship between total aerobic bacteria, Staphylococcus aureus, and lactic acid bacteria. While the investigation of E- coli and Bacillus cereus bacteria falls within the standards of the Codex Alimentarius (7052/2005/FAO). Therefore, consuming lime does not pose a risk to human health. The microbial load obtained in our studied samples is associated with various sources of contamination such as poor sanitary practices at the level of producers and at the level of market sellers, the use of wastewater, poultry waste, soil contamination, cross-contamination, etc. Statistical analyzes were performed using. ANOVA was conducted using the recommended R software version (Rx64 3.2.5) for Windows16.  The confidence level for these results was set at P≤0.05.

Article Title [العربیة]

دراسة مايكروبيولوجية لطحين الجير بولايتي وداي والبطحاء بتشاد

Authors [العربیة]

  • موسى محمد 1
  • فاطمة محمد 2
  • قمر قمر 2
1 وزارة الصحة العامة والوقاية، ادارة التغذية وتكنولوجيا الغذاء، ص ب: 440 أنجمينا- تشاد
2 قسم علوم الحياة والأرض- المعهد العالي لإعداد المعلمين بأنجمينا، ص ب:460، أنجمينا- تشـاد
Abstract [العربیة]

أجريت هذه الدراسة في الفترة من 27 يوليو- أكتوبر2023م،حيث تم تجميع عدد 60 عينة، بأخذ (30 عينة من مدينتي أبشه وأم حجر) بتشاد. وهى15  عينة تمثيلية بوزن 2.5– 3 وتم تعبئة العينات في أكياس بلاستيكية معقمة وحولت لمعمل مركز مراقبة جودة المواد الغذائية (CECOQDA). ويعزي اختيار مناطق الإنتاج على أساس وفرة طحين الجير طوال الوقت في تلك المناطق. وشملت هذه الدراسة بكتيريا (القولون البرازية E-Coli، Salmonella، البكتيريا العنقودية الذهبية Staphylococcus، ومجموع البكتيريا الكلية الهوائية FAMT، البكتيريا العصوية Bacillus cereus، وبكتيريا حمض اللاكتيك Lactic Acid Bacteria، والقولونيات Coliformes). فتراوح الحمل الميكروبي للـ FAMT في عينات الجير لمدينتي أبشه وأم حجر على التوالي (1.105- 9.77.102  و 1.00.10- 6.73.102)  وتراوح الحمل البكتيري للقولونيات في عينات الجير لمدينتي أبشه وأم حجر( 1.10- 7.77.104 و1.10-00 ) بينما التحري عن السالمونيلا فكانت النتيجة سلبية. أما التحري عن الحمل الميكروبي للبكتيريا الكروية الذهبية لمدينتي أبشه وأم حجر على التوالي فتراوح بين( 1.102- 8.00.10 و 1.102- 5.31.104 ). وأظهرت التحليل الإحصائية وجود علاقة قوية جدًا بين البكتيريا الهوائية الكلية والعنقودية الذهبية وبكتيريا حمض اللاكتيك. بينما التحري عن بكتيريا الإشريكية القولونية والبكتيريا سيريوس العصوية تقع ضمن معايير الدستور الغذائي) 7052/2005FAO/). وبالتالي فإن استهلاك مادة الجير لا يشكل أي خطر على صحة الإنسان. ويرتبط الحمل الميكروبي الذي تم الحصول عليه في عيناتنا التي تمت دراستها مرتبطًا بمصادر مختلفة للتلوث مثل الممارسات الصحية السيئة على مستوى المنتجين وعلى مستوى البائعين في الأسواق، واستخدام مياه الصرف الصحي، وفضلات الدواجن، وتلوث التربة والتلوث المتبادل، تم تحليل النتائج ببرنامج ANOVA بإصدار برنامج R الموصي به(R x643.2.5). وأخذ مستوى الثقة لهذه النتائج عند P≤0.05.

Keywords [العربیة]

  • الجير، أبشه، أم حجر
  • E. coli Coliforme Salmonella تشاد